De scheppende kracht van de overvloeiende natuur, de rituelen en gebruiken van de pre-Spaanse culturen van Colombia (waar mijn wortels liggen), draag ik in mij als een onuitputtelijke collectie van rijke en fascinerende thema's. De verwondering voor de ongerepte natuur en voor de voorouderlijke culturen klopt met een constante puls in de diepte van mijn eigen natuur. Ik luister aandachtig naar de verbinding en blijf er trouw aan, zo vind ik inspiratie, buiten elke externe motivatie of trend om; daaruit zijn ook als wilde bloemen mijn drie huidige collecties ontsproten: Alas, Guajira en Selva.

Om elk thema eerst in zijn ruwe staat op te nemen, dan de materialen vinden om een vorm te zoeken, en vervolgens ze overmeesteren buigen en vervormen om het idee ermee uit te drukken, is een uitdaging die mijn bekwaamheden als kunstenaar confronteert. Tegelijk is het ook, ondanks hoe moeilijk en soms pijnlijk dit proces kan zijn, een bron van onbeschrijflijke vreugde, wanneer het idee vanuit de ruwe staat van niet-vorm, in mijn handen begint het vorm te krijgen. 

In mijn ontwerpen heb ik goud als belangrijkste materiaal gekozen, dat is niet meer dan logisch, goud heeft een magische en edele context, het komt ook uit de ingewanden van de aarde en het is ook een van, zo niet het meest, gebruikt door de verschillende pre-Spaanse culturen. Met stenen en parels van verschillende kleuren kan ik de tinten nabootsen die ik in de natuur aantref, waarbij de smaragd een van mijn favorieten is omdat hij met absolute schittering het diepe groen van de pure natuur weerspiegelt.

 

Alas 

Een nieuwe fase in mijn leven brak aan. Ik moest op eigen kracht opstijgen. Om mezelf te lanceren in het onbekende terrein van professionaliteit, voelde  alsof ik mezelf in de leegte lanceerde. Ik had vleugels nodig! Hier werd het idee voor het thema van mijn eerste collectie geboren. In ieder van ons schuilt de kracht en de macht van de transformatie om te vliegen, geleid door ons instinct, en wat is dan een beter beeld om dit te vertegenwoordigen dan de vlinder met zijn metamorfose als symbool van overgang en beweging naar een nieuwe realiteit?

 

Guajira

Onder de verschillende inheemse culturen van Colombia is er één in het bijzonder die bij mij een sterke fascinatie wekt. Dit is de Wayúu cultuur. De inheemse gemeenschap met dezelfde naam bevindt zich op het schiereiland Guajira in het noorden van Colombia, een gebied dat wordt gedomineerd door de woestijn en de zee. Hun cultuur berust op drie pijlers: de vrouw, de spirituele verbinding (via dromen) en het woord.

In de Guajira collectie wil ik deze  elementen van de Wayúu cultuur toepassen, en ik wil ze, samen met haar zonnige en droge landschap, en de kleurrijke klederdracht van haar bevolking, vertalen naar nieuwe vormen vol symboliek en mystiek.

 

Selva

De jungle in zijn maagdelijke en wilde expressie, met zijn web van vegetatie, water, dieren en insecten is ongetwijfeld het meest vruchtbare theater van de natuur. Tijdens mijn enkele excursies door de Colombiaanse regenwouden ben ik verrukt door de verscheidenheid aan vormen en kleuren, ben ik meegesleept en ontroerd door de imposante kracht van de natuur. De jungle is een rijke symfonie van oneindige en verbazingwekkende variaties van kleuren  en vormen, maar ook van gewaarwordingen. In deze collectie probeer ik stukken te creëren die geïnspireerd zijn door zo'n rijke ervaring, stukken waarmee ik trouw blijf aan de verbinding tussen de natuur van de jungle (Selva), en onze innerlijke natuur.

                                                    

 

© 2019 - 2024 vannesamontoya | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel